Omdat ik mezelf beloofd heb dat ik het deze dagen tussen Kerst en Nieuwjaar wat rustiger aan mag doen, heb ik mezelf een geflipt knutselprojectje opgelegd. Ik heb een Windowfarm gemaakt. Een watte? Een Windowfarm, jawel.

Het was een toffe chick (ze ziet er toch redelijk tof uit in het filmpje) uit Brooklyn die zelfbedruipender wilde zijn in haar groente-, fruit- en kruidenconsumptie. Dus creëerde ze een zelfbedruipend systeem van lege PET-flessen, een stel slangetjes en een aquariumpompje. Zoals dat wel vaker gaat met geflipte projecten, ontstond er in geen tijd een wereldwijde community rond het concept en werden er in honderden ramen in tientallen steden eetbare en sierplantjes gekweekt.

Ook al heb ik een riant achterterras, qua zonlicht zitten de plantjes aan de voorzijde beter, maar daar heb ik ‘slechts’ een meter of vier aan vensterbank. ‘Dan maar de hoogte in met een Windowfarm,’ dacht ik, en zo geschiedde. Ik verzamelde lege PET-flessen (nog geen sinecure als je nooit uit PET-flessen drinkt), kocht een aquariumpompje (Sera air 110), een splitter, een extra terugslagventiel en een siliconenluchtslang bij De Ark in Antwerpen. Ik was hiervoor 22,89 euro kwijt. Ik kreeg een paar waterplantpotjes gratis mee, omdat zij daar toch niets mee zijn. Yay!

Bij een tof tuinwinkeltje in Borgerhout (‘t Stadstuintje) kocht ik hydrotonkorrels, jeweetwel: van die oranje kleibolletjes die je in de jaren ’80 en ’90 veel zag in de potten bij grote kamerplanten.

De echte handige Harry’s zetten de boel in een uur in elkaar, bij mij duurde het ongeveer 2 uur. Het moeilijkste vond ik het maken van gaten in de bodems van de flessen. Uiteindelijk is dat gelukt door een gloeiend hete metalen dop van een andere fles door de flessenbodem te duwen. Echt proper is dat niet, maar het werkt wel. Het gedoe met de pomp en de slangen valt reuze mee.

Sander vraagt zich echter nog altijd af waar de koetjes en de schaapjes zijn, maar de aardbeienplantjes tieren hier alvast welig.

Edit: hier vind je de instructies voor de beginnersversie die ik maakte. Ik gebruikte echter geen 400 verschillende slangen, maar gewoon één siliconenslang (verkocht per 7,5m). Geen adapters nodig, werkt perfect.

 
Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.